Sajtószoba

[2014.04.25.]

Egy vörös és egy fehér – a takarékszövetkezetek borai

Idén immár tizenhatodik alkalommal rendezett borversenyt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. a takarékszövetkezetek ügyfélkörébe tartozó borászok és pincészetek számára, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra egy színvonalas versenyen való megmérettetésre és az idén hetedik alkalommal kerüljön kiválasztásra a takarékszövetkezetek bora fehér- és vörösbor kategóriában. A megtisztelő címet a vörösborok közül az Eszterbauer Borászat 2011-es évjáratú „Mesterünk” Szekszárdi Cabernet Franc, Merlot Cuvée-je kapta, míg a fehérbor kategóriában a Kökény és Fia Családi borászat 2013–as évjáratú Chardonnay-ja lett a kiválasztott. A verseny elismertségét és népszerűségét jelzi, hogy ez alkalommal 181 tételt neveztek be a szövetkezeti hitelintézetek ügyfelei közé tartozó borászatok a Takarékszövetkezeti Borversenyre.

Tovább >>
image

A borászok és pincészetek jelentős finanszírozói közé tartoznak a takarékszövetkezetek. A szövetkezeti hitelintézetek szerint kockázatkezelési szempontból is egyre jobban kezelhető ágazatnak számít a szőlő- és bortermelés, mivel a kis pincészetek az elmúlt években már generációkon átnyúló, egyre szebb eredményeket felmutató családi vállalkozásokká fejlődtek. Az ország harmadik legrangosabb bormustrájának számító rendezvényen az egészen kis borászatoktól a nagy pincészetekig bárki megmérettethette magát, csupán annak a feltételnek kellett megfelelnie, hogy valamely, az integrációhoz tartozó takarékszövetkezet pénzügyi partnere. A bormustra szakmai színvonalának záloga a TakarékBank által Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft., amely a nemzetközi sztenderdek alapján minősítette a benevezett tételeket és koordinálta a verseny lebonyolítását.

Zilai Zoltán, a Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elmúlt sok év tapasztalata alapján valóban évről-évre javuló tendencia jellemzi a benevezett tételeket. Véleménye szerint ez a verseny azért is különleges, mert sokszínűbb képet mutat, mint egy szokásos borászati megmérettetés, itt rendkívül változatosak a borok, hiszen a hordóstól a csúcsminőségű, nagy borokig sokféle tétel kerül az asztalra. A zsűri minden egyes benevezett borról részletesen indokolt bírálatot ad, mert a verseny egyúttal a minőségfejlesztés eszköze is, a borászok sokat tanulhatnak az írásos véleményből. Emellett a rendezvény a borok piacra jutását is segíti. A versenyen részt vett borok eredményeiről katalógus készül, amelyet a szervezők széles körben terjesztenek.
 

A nemzetközi versenyeken edződött borbírálók mindhárom bizottságához csatlakozott egy-egy fő a takarékszövetkezetektől is. Zilai úr úgy tapasztalta, hogy a szövetkezeti hitelintézetektől érkező ítészek is sokat fejlődtek az évek folyamán. A zsűrinek ráadásul idén minden oka megvolt az elégedettségre, hiszen a szokottnál is magasabb színvonalú tételeket kóstolhattak. Ennek egyik oka, hogy idén kevesebb volt a hordós minta, másrészt jó volt az évjárat, mert 2013 mind a fehérborok, mind a rosé tekintetében jó évnek bizonyult. A vörösborok szempontjából a 2011-es év volt ilyen. Az idén a szokásosnál is több aranyérem született, sőt három tétel is elnyerte a nagy aranyérmet, ami azt jelenti, hogy a szakmai zsűri által maximálisan adható 100 pontból legalább 92 pontot értek el. Nagy aranyérmet nyert a Bock Borászat Kft. 2011-es évjáratú Syrah bora, a Domaine Edegger Pincészet 2012-es évjáratú Premier bora, és a Varsányi pincészet Kft. 2009-es évjáratú Debrői Hárslevelűje.
 

A különdíjas borok kiválasztását a szövetkezeti hitelintézeti szektor és csúcsszerveinek borértő, borkedvelő vezetőiből álló bizottság végezte. A borversenyen legtöbb pontot szerzett öt-öt fehér-, illetve vörösbor közül, anonim bírálattal választották ki azt a két bort, amelyek egy évig viselhetik a „Takarékszövetkezetek bora 2014” kitüntető címet. A vörösborok közül az Eszterbauer Borászat 2011-es évjáratú „Mesterünk” Szekszárdi Cabernet Franc,Merlot Cuvée-je, fehérbor kategóriában a Kökény és Fia Családi borászat 2013-as évjáratú Chardonnay-ja érdemelte ki.
 

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. által megrendezett XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny aranyéremmel díjazott termelői az április 24-én tartott díjkiosztó gálaesten vehették át. Az ezüst- és bronzérmeket a takarékszövetkezetek adják át a díjazottaknak.

 

[2014.03.27.]

A TakarékInvest Likviditási Befektetési Alap az év legjobb likviditási alapja

A Privátbankár.hu Klasszis 2014 versenyében Likviditási Alapunk első helyezést ért el a 3 éves időtávon vizsgált teljesítmény alapján. A díjjal a jelenleg 80 takarékszövetkezet, országosan 646 fiókjában elérhető TakarékInvest Likviditási Befektetési Alap nettó éves 5,65%-os teljesítményét ismerték el, amely a legjobb hozameredmény a likvid befektetési alapok mezőnyében.

Tovább >>
image

A Privátbankár.hu Klasszis 2014 díjakat március 27-én, ünnepélyes gála keretében adták át a magyarországi befektetési alap piac legkiemelkedőbb szereplőinek. A Privátbankár.hu által idén hagyományteremtő jelleggel alapított díjjal a magyarországi befektetési alap piacon szereplő portfóliókezelőket és alapkezelő cégeket ismerték el és jutalmazták.
 

A TakarékInvest Likviditási Alap célja, hogy nagyon alacsony kockázat vállalása mellett már rövidtávon is versenyképes kamatszintet biztosítson a Befektetési Jegy tulajdonosok megtakarításaira. Az Ügyfelek számára az Alap alternatív befektetési forma lehet a betétekhez képest, hiszen a betétekhez hasonló kockázat vállalása mellett a betéteket lényegesen meghaladó hozamot biztosít.
 

A díjazást egy szakmai grémium felügyelte, amelynek tagjai a következők voltak:
Dr. Schepp Zoltán, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem kutatási és innovációs dékán-helyettese
Végh Richárd, az MNB Piacfelügyeleti igazgatóságának igazgatója
Misik Sándor befektetési szakértő
Temmel András, a Bamosz főtitkára
Ács Zsuzsanna, a Privátbankár.hu tulajdonos-ügyvezetője
Eidenpenz József, a Privátbankár.hu szakújságírója
 

A TakarékInvest Befektetési Alapokról az alábbi linken tájékozódhat bővebben:

http://www.takarekinvest.hu/takarekinvest/hu/termekek_es_szolgaltatasok/alapok.html

További információ a díjról a Privátbankár.hu honlapján érhető el.
 

 

[2014.03.27.]

32. MAGYAR SAJTÓFOTÓ KIÁLLÍTÁS A CAPA KÖZPONTBAN

Az elmúlt év legemlékezetesebb pillanatai a legjobb magyar fotóriporterek objektívén keresztül

Új helyszínen, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílt meg március 27-én a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje. A 32. Magyar Sajtófotó Kiállítást a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként május 18-ig tekintheti meg a nagyközönség a Nagymező utca 8. szám alatt található vizuális intézményben. A tárlathoz kapcsolódóan, hosszabbított nyitva tartás keretében pedig ezúttal is számos különleges program várja majd az érdeklődőket a Capa Központban.

Tovább >>
image

Az elmúlt évhez képest idén 22 százalékkal több, csaknem 10 000 pályamű érkezett a közel 4 millió forint összdíjazású 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a 13 kategóriadíj mellett idén is hat különdíjat ítélt oda a tehetséges magyar fotóriportereknek a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A 2013. év legjobb magyar sajtófotóit bemutató 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon 92 sajtófotós 387 képe lesz látható május 18-ig a Capa Központban.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjai ebben az évben jellemzően a 30-as, 40-es korosztály képviselői közül kerültek ki, ezért a kiállítás képanyaga is elsősorban az ő látásmódjukat tükrözi. Az idei trendhez illeszkedve a rendezvény fő támogatója, a TakarékPont hálózat is a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriportert díjazta.
„Szerencsés esetben a fotósok már az év folyamán egy kicsit olyan szemmel is dolgoznak, hogy mi az a téma vagy beállítás, amivel indulhatnak a pályázaton. Ez azért jó, mert egyrészt az átgondolt sorozatokkal izgalmasabb korképet tudunk rajzolni, másrészt a humor és a könnyedség is nagyobb teret kaphat” – hangsúlyozza Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke.

A 32. Magyar Sajtófotó Kiállításon a pályázat nyertes képei és sorozatai mellett a rendezők, Túry Gergely és Pataky Zsolt olyan fotókat igyekeztek válogatni, amelyek érzelmileg is megmozgatják a látogatókat. „A Magyar Sajtófotó Kiállítás mindig hiteles lenyomata kíván lenni egy adott évnek. Ugyanakkor fontos, hogy nemcsak elgondolkodtató, hanem személyes és szórakoztató is legyen. A tavalyi Sziget Fesztivál vagy épp a márciusi havazás képeire pillantva önkéntelenül is felelevenítjük magunkban, hogy hol voltunk és mit csináltunk éppen akkor. Ez egyfajta közösségi időutazás” – vélik a kiállítás rendezői.

A 32. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan, hosszabbított nyitva tartás keretében ezúttal is számos élmény vár majd a látogatókra a Capa Központban. Egy különleges „fotós és alanya” beszélgetésen a Capa Központ vendége lesz például Vásáry Tamás világhírű magyar zongoraművész és karmester, valamint felesége, Tunyogi Henriett táncművész, koreográfus, rendező. Sőt, a kiállítótérben látható képek közül néhány életre is kel: a Highline keretében vékony hevederen egyensúlyoznak majd Mohai Balázsék a belvárosban, míg a különleges photo-slampoetry esten szavak segítségével tárnak egy-egy alkotást az érdeklődők elé. A családi napokon pedig nemcsak a gyermekek, hanem szüleik is tartalmas és izgalmas programokon vehetnek majd részt.
A nagyközönségnek szóló programok mellett természetesen a fotográfus szakmát is nívós rendezvények várják: többek között a hazánkban először megvalósuló Magnum Workshop előkészítőjén, fotósbörzén és ismeretterjesztő előadásokon vehetnek majd részt.

A Sajtófotó kiállításhoz kapcsolódó programokról folyamatosan tájékoztatják a közönséget a www.capacenter.hu honlapon, valamint a Capa Központ facebook oldalán: www.fb.com/capakozpont

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás főtámogatója a TakarékPont Hálózat.
A 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.


32. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjai
Március 27-én adták át a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait is. A csaknem 4 millió forint összdíjazású pályázaton hat különdíjat és 42 kategóriadíjat vehettek át a magyar sajtó legjobb fotósai a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás támogatóinak és díjfelajánlóinak képviselőitől.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat
Bielik István a Népszava fotóriportere érdemelte ki “A véget nem érő pokol” című képriportjáért.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat
Hajdú D. András az Origo.hu fotoriportere “Zürich Express” című képriportjáért kapta, ő elnyerte az Emberábrázolás egyedi 2. díját, a Társadalomábrázolás sorozat 2. díját és a Bulvár és humor kategória 3. díját is.
Díjfelajánló: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A legjobb hírképért járó Escher Károly különdíjat
Mészáros Mátyás a Lapcom Zrt., Kisalföld fotoriportere nyerte “Fáklyásmenet” című képével, ő elnyerte az Emberábrázolás egyedi 2. díját, a Társadalomábrázolás sorozat 2. díját és a Bulvár és humor kategória 3. díját is.
Díjfelajánló: Ringier Kiadó Kft.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton különdíjat
Stiller Ákos, a HVG fotóriportere kapta, aki elnyerte az Emberábrázolás kategória 3. díját, a Sport sorozat 2. díját valamint a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategória 1. helyezését is.
Díjfelajánló: CULTiRiS Kulturális Képügynökség

A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter
Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa lett, aki elnyerte a Képriport kategória 3. díját, a Természet és tudomány sorozat kategória 2. díját és a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategória 3. helyezését is.
Díjfelajánló: MÚOSZ

A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporter díjat
Mudra László az Origo.hu munkatársa kapta, aki elnyerte a Hír kategória 2. helyezését is.
Díjfelajánló: TakarékPont hálózat

A díjat Brezina Szabolcs a TakarékBank vezérigazgató-helyettese adta át az ünnepségen.

KATEGÓRIADÍJAK

1. Hír-eseményfotó (egyedi) – Díjfelajánló: Népszabadság szerkesztősége
1. díj: Mészáros Mátyás, Lapcom Zrt., Kisalföld: Fáklyásmenet
2. díj: Mudra László, Origo.hu: Tabló
3. díj: Szabó Márta, Székesfehérvári Törvényszék: A székelyek nagy menete

2. Képriport (sorozat) – Díjfelajánló: HVG szerkesztősége
1. díj: Móricz Simon, Népszabadság: Kilakoltatási kísérlet
2. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Árvíz
3. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Illegalitásban a dohány

3. Emberábrázolás-portré (egyedi) – Díjfelajánló: Nikon Magyarország Kft.
1. díj: Erdélyi Gábor, szabadfoglalkozású: A zenemágia szellemidézése
2. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Tekintet
3. díj: Stiller Ákos, HVG: Kiábrándult értelmiségi

4. Emberábrázolás-portré (sorozat) – Díjfelajánló: Nikon Magyarország Kft
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Csendes ellenállók
2. díj: Balogh László, Reuters: Az utolsó generáció
3. díj: Varga Tamás, Kovamed Bt.: Tertium non datur

5. Művészet (egyedi) – Díjfelajánló: Europress fotóügynökség
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Color party a Sziget fesztiválon
2. díj: Derencsényi István, Hajdú-Bihari Napló: Magyar kultúra szelleme
3. díj: Balogh Zoltán, szabadfoglalkozású: Punks not dead!

6. Művészet (sorozat) – Díjfelajánló: Market Építő Zrt.
1. díj: Kurucz Árpád, Népszabadság: Eötvös Cirkusz
2. díj: Beliczay László, MTVA/MTI: Napfényműterem Székelyudvarhelyen
3. díj: Sióréti Gábor, Magyar Narancs: Stohl András utolsó előadása a Nemzetiben

7. Sport (egyedi) – Díjfelajánló: BÁV Zrt.
1. díj: M. Schmidt János, a Népszabadság külső munkatársa: Futás!
2. díj: Szalmás Péter, Népszava: Vívómámorok
3. díj: Komka Péter, MTVA/MTI külső munkatársa: Víz alatti hoki VB

8. Sport (sorozat) – Díjfelajánló: Főtaxi Zrt.
1. díj: Mohai Balázs, az MTVA/MTI külső munkatársa: Highline
2. díj: Bődey János, Index.hu: Gyerekharcosok küzdelme Thaiföldön
3. díj: Stiller Ákos, HVG: Pincéből törnek ki a salgótarjáni bokszolók

9. Természet és Tudomány (egyedi) – Díjfelajánló: GDF SUEZ
1. díj: Kovács Imre, tanuló: Szentjánosbogár rajzás
2. díj: Máté Bence, Bence Máté Photography: Szürke gém
3. díj: Máté Bence, Bence Máté Photography: Nagy kócsag

10. Természet és Tudomány (sorozat) – Díjfelajánló: GDF SUEZ
1. díj: Urbán Ádám, alkalmazott reklámfotós: Vizuális környezetszennyezés – Útmenti reklámberendezések
2. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Az élet él és élni akar
3. díj: Végh László, Magyar Nemzet Magazin: Kiszolgáltatva

11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) – Díjfelajánló: MTI
1. díj: Stiller Ákos, HVG: Halott fia hitele miatt lakoltatnák ki a 93 éves nénit
2. díj: Balogh Zoltán, szabadfoglalkozású: A Lunik 9 gyermekei
3. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Krajkai mindennapok

12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) – Díjfelajánló: MTVA
1. díj: Stiller Ákos, HVG: Méteres lyukakban bányásszák a reményt Farkaslyukán
2. díj: Hajdú D. András: Origo.hu: Szórványlelkész az Ormánságban
3. díj: Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa: Ikrek falva

13. Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) – Díjfelajánló: Blikk szerkesztősége
1. díj: Móricz Simon, Népszabadság: Kutyakiállítás
2. díj: Neményi Márton, Hír24: Legény a gáton
3. díj: Hajdú D. András, Origo.hu: Elnöki kegyelem

 

[2014.03.10.]

Felhívás - Idén is keressük a Takarékszövetkezetek borát!

Április 14-ig lehet nevezni a XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borversenyre

A takarékszövetkezeti vezetők tavaly a Bodri Pincészet 2009-es évjáratú Szekszárdi Optimus Gold borát és a Szöllősi Pincészet Kft. 2011-es Neszmélyi Magnus Cuvée-jét választották a Takarékszövetkezetek Borának. Emellett persze a szakértő zsűri érmekkel és oklevelekkel díjazta a legjobb borokat. De ki nyeri el idén a megtisztelő címet? 2014. április 14-ig nevezhetnek a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció ügyfélkörébe tartozó borászatok és pincészetek a XVI. Országos Takarékszövetkezeti Borversenyre.

Tovább >>
image

Az ország harmadik legrangosabb bormustrájának számító versenye iránt évről-évre nő az érdeklődés. Tavaly 126 takarékszövetkezeti kapcsolatokkal rendelkező – közöttük több, országosan is ismert – bortermelő és borászat összesen 281 tételt nevezett be, ennek 69 százalékát díjazták valamilyen elismeréssel. Egyenlő arányban neveztek fehér- és vörösborokat (43-43 százalékban), 11 százalékot tettek ki a rozék, valamint 3 százalékban érkeztek pezsgők a megmérettetésre. Az indulók számát tekintve a Takarékszövetkezeti Borverseny a legnagyobb országos megmérettetések közé tartozik, de célja speciális: elsősorban a kis pincészetek, bortermelők motiválását és termelési színvonaluk emelését szolgálja, ezért nagyobb az érmek száma, mint más, bejegyzett országos bormustrák esetében. Szokatlannak számít az is, hogy a versenyre hordós mintákkal is lehet nevezni. Ennek a részvételi aránya évről-évre magasabb, jelezve, hogy a legkisebb pincészetek közül is sokan vállalkoznak a szakmai megmérettetésre. A takarékok által finanszírozott borászatok fejlődése a borversenyre beérkező tételek növekvő számán is lemérhető, hiszen a megmérettetésen kizárólag a takarékokkal partneri kapcsolatban lévő borászatok és pincészetek indulhatnak.
A bormustra szakmai színvonalának záloga idén is a takarékszövetkezeti szektor által felkért rendező, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft., amely a nemzetközi sztenderdek alapján minősíti a benevezett tételeket. A verseny egyúttal a minőségfejlesztés eszköze is, a borok bírálatakor az esetleges hibákra is felhívják a borászok figyelmét.
2013-ban a benevezett több mint 120 borász és pincészet közül a legrangosabb díjnak számító nagy aranyérmet a Matias Borászat Kft. Villányi Cabernet Franc bora, Pálinkás Attila Abasári Olaszrizling tétele, Sajgó Krisztina 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tolcsva Bor Kft. Tokaji Aszú Esszenciája, a Törley Kft. Chardonnay Brut-ja és a Wekler Családi Pincészet Szekszárdi Cabernet Franc tétele kapta.
A versenyen egy mintával a Szövetkezeti Hitelintézeti Integráció minden ügyfele ingyenesen indulhat, mindössze a Takarékszövetkezet aláírásának és bélyegzőjének a feltüntetése szükséges a jelentkezési lapon. A további minták nevezési díja 8.500 Ft + 27% Áfa (bruttó 10.795 Ft).

További információk a versennyel kapcsolatban:
Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. munkatársa, Bakos Márton, telefon: (06 1) 203-8507, (06 1) 319-0970
TakarékBank Zrt. főmunkatársa, Mosonyi Szabolcs, telefon: (06-1) 202-3777/1436
 

[2014.01.23.]

Mudra László kapta a főtámogató TakarékPont díját a 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton

A Hálózat a 30 évnél fiatalabb fotóriporter kategória legtehetségesebb pályázóját díjazta

Tovább >>
image

Tabló című képével a 30 év alatti kategóriában Mudra László nyerte a TakarékPont díját a 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton. A fiatal fotóriporter a magyar kulturális élet részévé vált legnagyobb hazai seregszemlén érte el a kiváló eredményt. A dunaújvárosi származású, műszaki informatikai végzettségű fiatalember huszonhárom éves korában kezdett el a fotós szakmában tevékenykedni. Munkássága során sok sport-témájú – jellemzően a jégkorongozás pillanatait bemutató – felvételt készített. A fotóriporter a 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton a Tabló című képével a Hír-Esemény kategóriában is indult, ahol 2. helyezést ért el.

„1984-ben születtem Dunaújvárosban. Műszaki főiskolai tanulmányaimat követően léptem a hivatásos fotóriporter pályára. Elvégeztem a Népszabadság fotóriporteri képzését (gyakorlati tanárom Féner Tamás volt), majd 2008-ban költöztem Budapestre. Időközben a Fotográfus.hu alapítványi fotósiskolában képeztem magam tovább. Azóta hosszabb-rövidebb megszakításokkal az origo.hu külsős fotóriportere vagyok, mellette szabadúszóként is fotózom újságoknak, magazinoknak, cégeknek. Eddigi legjobb sajtófotós eredményem: Sajtófotó 2008., Hír és eseményfotó 1. díj., Legjobb vidéki fotóriporter díja.” – mondta a TakarékPont hálózat díjazottja, Mudra László.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás díjátadója 2014. március 27-én lesz a tavaly megnyílt Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A hagyományoknak megfelelően, idén az ország több városában is megtekinthető majd az utazó tárlat. A kiállítás- és rendezvénysorozat fő támogatója a TakarékPont hálózat.
 

[2013.12.13.]

A TakarékPont a főtámogatója a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításnak

A Hálózat a 30 évnél fiatalabb fotóriporter kategória legtehetségesebb pályázójának ajánlott fel különdíjat.

Tovább >>

A TakarékPont hálózat a főtámogatója a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléjének, a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításnak, amelyre 2013. december 14-étől lehet online pályázni. A rendezvény, amely több mint három évtizede folyamatosan a magyar kulturális élet része, egy év történetét mutatja be a legszebb, legemlékezetesebb fotókon rögzített pillanatok segítségével. A pályázatra beérkező művek közül az öttagú, neves fotós szakemberekből álló zsűri jelöli ki a nagydíjra és különdíjakra érdemes alkotókat. Az idei bírálók: Stéphane Arnaud, az AFP Photo főszerkesztő-helyettese, Hannah Hess, az EPA Photo főszerkesztője, Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere, Pályi Zsófia, az Origó fotóriportere, Radu Sigheti, a Reuters romániai vezető fotóriportere.
„A TakarékPont számára a 32 éve megrendezett kiállítás-sorozat legfőbb értéke az a korlenyomat, amit a fotódokumentációk révén hagyhatunk a jövőnek örökül. A Hálózat az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektet a fiatalok ösztönzésére, segíti ügyfeleit az életvezetés és a pénzügyek terén egyaránt. Ezért döntöttünk a kiállítás-sorozat támogatása, és a 30 év alatti kategória díjazása mellett. - mondta Brezina Szabolcs vezérigazgató-helyettes.”
A 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás díjátadója 2014. március 28-án lesz a napokban nyílt a Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A hagyományoknak megfelelően, jövőre az ország több városában is megtekinthető majd az utazó tárlat.
A pályázati oldal a www.sajto-foto.hu oldalon érhető el.
 

[2013.11.26.]

A TakarékPont Hálózat mellett már több integrációs szövetkezeti hitelintézetben is elérhető a TakarékMatrica

Már közel ezer fiókban lehet a szeptemberben indított, gyerekeknek szóló megtakarítási szolgáltatást igényelni

Tovább >>

Harmincegy szövetkezeti hitelintézet csatlakozott a TakarékPont Hálózat ifjúsági megtakarítási programjához. Ennek köszönhetően még szélesebb körben elérhetővé válik a népszerű TakarékMatrica és a Csemete számla. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagjai további 381 értékesítési ponttal kapcsolódnak a 6-14 éves gyermekek számára idén ősszel bevezetett programba. Az új hitelintézetek részvételével több mint 80 százalékkal, 838-ra nőtt az értékesítő pontok száma, többek között Jász-Nagykun-Szolnok megyében is, ahol a TakarékPont Hálózat nem rendelkezik kirendeltséggel.
„Az elmúlt években a TakarékPont kiemelten törekedett arra, hogy aktívan részt vegyen a gyerekek pénzügyi edukációjában. A Hálózat a TakarékMatrica Programmal is hozzá kíván járulni a pénzügyi kultúra támogatásához” – mondta el Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese.
A kis értékű megtakarításokat ösztönző TakarékMatrica albumban a gyerekek 40 féle, az Állatkertben megtalálható állatok matricáit gyűjthetik össze. A TakarékPont Hálózat a 160 különféle matrica összegyűjtését és bemutatását követően további ajándékokkal jutalmazza a fiatalok takarékoskodását. A TakarékPont nemrég végzett felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett 6-14 éves gyermekek közel fele már hallott a TakarékMatricáról, és ugyanebből a korosztályból a megkérdezett gyerekek többsége pedig szeretne TakarékMatrica albumot. A kutatás1 kitért arra is, hogy a gyermekeknek mennyire tetszenek a megtakarításaik után ajándékba kapott matricák. A visszajelzések alapján megállapítható, hogy a gyerekek közel kétharmadának nagyon tetszik az album témája és - összehasonlítva más hasonló kiadványokkal - tetszési indexe kiugróan magas, megközelíti a 95 %-ot.
A Program sikerének köszönhetően a Hálózat hivatalos Facebook közösségi oldalán a TakarékPont új kényelmi szolgáltatást indított. Az alkalmazással a matricát gyűjtők egymás közt csereberélhetik a képeket, így az okos takarékoskodás még vonzóbbá válik számukra.A Program rövid leírása:
A TakarékMatrica Program egy 6-14 éves gyerekek számára fejlesztett megtakarítási termék. A csatlakozás feltétele, hogy a gyermek törvényes képviselőjével Csemete számlát nyisson, amelyhez egy gyűjtő album jár. A kis értékű megtakarítások befizetésével – befizetésenként minimum 500 forint – juthatnak a gyerekek a 40 féle, az Állatkertben megtalálható állatot ábrázoló képhez. Ha betelt az album, a Hálózat további praktikus ajándékkal jutalmazza a takarékoskodást.

 


1 Az országos kutatást a TakarékBank Zrt. rendelte 2013-ban. Címe: 2013 Őszi Kampánymérő, TakarékMatrica a gyermekek körében, adatfelvétel ideje: 2013.10.21-2013.11.21. Mintavétel kvalitatív és kvantitatív módszerrel történt.

[2013.10.31.]

„Ez a vágyam, erre gyűjtök!” Megvannak a nyertesek!

Lezárult a Takarékossági Világnap alkalmából a TakarékPont hálózat által kiírt országos rajzpályázat.

Tovább >>
image

A TakarékPont hálózat idén második alkalommal rendezte meg az általános iskolások részére kiírt országos rajzpályázatát. „Ez a vágyam, erre gyűjtök!” témában közel 1000 pályamű érkezett, amelyet két korcsoportra osztva díjaztak a zsűri tagjai.

Az alkotásokból kiderült, hogy a 6-10 éves korosztályban az okostelefonok és tabletek mellett sokan családi kirándulásra, vagy extrém kalandokra gyűjtenek, például: űrhajózásra, repülésre, búvárkodása. Az idősebb, 11-15 éves korosztálynál a pályaművekből az tapasztalható, hogy a tárgyi eszközökön kívül ők már előrelátóbban gondolkoznak, és céljaik elérése érdekében gyűjtenek. A sporteszközökön kívül saját tanulmányik finanszírozását tartják fontosnak amellett, hogy családjukat lakásfelújítással, öntözőberendezéssel, vagy mezőgazdasági gépek vásárlásával segítenék. A pályázók jelentős része a jövőben helyezte el magát és saját vállalkozásának megvalósulását jelenítette meg az alkotáson: büfét, fagylaltozót vagy butikot nyit, saját légitársasága lesz, állatorvosi, vagy fogorvosi rendelőt alapítanának, magánkórházat és gyermekotthont hoznának létre. Többen összegyűjtött vagyonukat hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére, vagy menhelyek támogatására fordítanák.
Korcsoportoktól eltekintve, a gyermekek nagy része saját kutyáról, cicáról, vagy lóról álmodik. A szerény anyagi helyzetű családokban élő fiatalok saját otthonukat vázolták fel egy jobb és szebb környezetben, ennek megvalósulásáért pedig ők maguk is tennének. Komoly elképzeléseik vannak arról, hogy mik szeretnének lenni, ha nagyok lesznek, mint például: építész, olimpiai bajnok, csikós, állatorvos, énekes.
A gyermekek vágyainak eléréséhez elengedhetetlen megtanulni, hogy zsebpénzeiket, kisebb bevételeiket hogyan kezeljék. Ezért a TakarékPont hálózat 2013 szeptemberében elindította a TakarékMatrica Programot a korábban ismert takarékbélyeg mintájára. Ezzel kíván segítséget és eszközt adni a szülőknek, tanároknak és a csemetéknek, hogyan takarékoskodhatnak okosan és érhetik el céljaikat.
 

Nyertesek:
6-10 évesek:
1. helyezett: Csikós Olivér
Iskola: Szent Antal Katolikus Általános Iskola
Alkotás címe: Arra gyűjtök, hogy legyen egy tanyám, megkocsikáztatom a barátaimat
Nyeremény: Schwinn-Csepel kerékpár

2. helyezett: Peresztegi Hanna
Iskola: Móra Ferenc Általános Iskola
Alkotás címe: Telik a perselyem
Nyeremény: Converse tornacipő

3. helyezett: Gyovai Szabolcs
Iskola: Pálmonostori Gárdonyi Géza Általános Iskola
Alkotás címe: Faházat a diófánk Lombjában
Nyeremény: Babfotel

Különdíj: Szabó Félix
Iskola: Jáki Nagy Márton Általános Iskola
Alkotás címe: Magyar olimpikon szeretnék lenni
Nyeremény: Rajzeszközökből álló ajándékcsomag

11-15 évesek:
1. helyezett: Laja Luca Veronika
Iskola: Szent János Katolikus Általános Iskola
Alkotás címe: Ha spórolok, bicajt kapok!
Nyeremény: Schwinn-Csepel kerékpár

2. helyezett: Gáll Hanna
Iskola: Kisfaludy Károly Gimnázium
Alkotás címe: Az új gitár
Nyeremény: Converse tornacipő

3. helyezett: Szabó Júlia
Iskola: Balassi Bálint Gimnázium
Alkotás címe: Vadóc
Nyeremény: Babfotel

Különdíj: Csaba Attila
Iskola: Gyulai Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény
Alkotás címe: Papagájok
Nyeremény: Rajzeszközökből álló ajándékcsomag
 

[2013.10.25.]

TakarékPont a közösség szolgálatában

A takarékszövetkezetek vállalati kultúrájában évtizedek óta fontos a helyi értékek támogatása, a környe¬zet- és egészségtudatos életre ösztönzés, a pénzügyi edukáció és a sport népszerűsítése, röviden: a társadalmi szerepvállalás.

Tovább >>
image

A TakarékPont hálózat a vidék pénzintézeteként fontosnak tartja, hogy az egyes fiókokban dolgozó munkatársak ismerjék az adott közösséget és annak mindennapi kihívásait, hiszen csak így tudnak ügyfeleik számára személyre szabott szakmai tanácsot nyújtani. Ezt támogatja, hogy az alkalmazottak igen magas aránya, 73%-a helyi lakos, akik átlagban 11,5 éve dolgoznak jelenlegi munkahelyükön. A TakarékPont hálózat munkatársai a helyi közösség részeként, megbízható szakértőként képviselik a pénzintézet által kínált megoldásokat ügyfeleik körében.

A társadalmi szerepvállalás kiemelt jelentőségű a takarékszövetkezetek vállalati működésében. A TakarékPont felmérése* szerint a 2012-es évben 750-nél is több szervezetet támogatott a Hálózat, takarékszövetkezetenként átlagosan 2-5 millió forinttal. Így egy szervezetre általában 50.000 – 200.000 Ft támogatás jutott, amely összességében éves szinten körülbelül 94.000.000 Ft összeget jelent. A szervezetek, alapítványok támogatásának elbírálása során fontos szempont, hogy a helyi takarékszövetkezet vállalati értékeivel összhangban legyen az adományért, szponzorációért folyamodó tevékenysége és céljai, legyen hozzáadott értéke a helyi közösségi élet fellendítésében, illetve kritérium, hogy a támogatott szervezet működési területe az adott régióba tartozzon. A Takarék márkák egyetemleges felelősséget éreznek és vállalnak társadalmunkért és jövőnkért, vállalati filozófiájuk a fenntartható és egészséges fejlődést támogatja az élet minden területén.
A takarékszövetkezetek régiós működése folytán társadalmi felelősségvállalási politikájuk is a helyi értékek figyelembevételével folyik. Annak ellenére, hogy a pozitív elbíráláson átesett projektek megvalósítása a lokális különbözőségek okán eltérő gyakorlattal valósulnak meg, összhangban vannak a TakarékPont hálózat egészével is.
A támogatott ügyek rendkívül sokrétűek, és minden esetben a helyi lakosság igényeit tükrözik, legyen szó az ott élők, vagy egy szervezet - önkormányzat, sportegyesület, oktatási intézmény - munkájának segítéséről. A közös mindegyikben a régiót meghatározó kulturális adottságok, a közösségi élet fellendítése, a hagyományőrzés. A takarékok támogatási rendszerében kiemelkedő szerep jut a kultúra dotációjának. Ezért állnak olyan rendezvények mellé, mint például a Busójárás, amely az UNESCO Világörökség része. A mohácsi sokácok téltemető hagyományára épülő jelmezes ünneplés nyitórendezvényén részt vesznek a helyi iskolák, óvodák is. Közösségteremtő ereje mellett történeti értékei miatt mind belföldön, mind a külföldiek körében igen népszerű rendezvény, amelyhez helyi jelenlétük folytán a takarékszövetkezetek is nagymértékben képesek hozzájárulni.
A támogatottak körében számos rövid távú együttműködés mellett szerepelnek olyanok is, amelyek több mint negyed évszázados múltra tekintenek vissza. A Gyűjtjük, gyarapítjuk takarékossági vetélkedőt például 17 általános iskolában rendezik meg. Célja a takarékos életszemlélet népszerűsítése, a gyerekek pénzügyi tudatosságra nevelése, amelynek birtokában felelős felnőtté válhatnak.
Ha társadalmi szerepvállalásról van szó, minden helyi közösségben vannak szociálisan hátrányos helyzetűek, akik támogatását a takarékszövetkezetek szívügyüknek tekintik. Amellett, hogy több takarék támogatja az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkáját, számos kisebb alapítványnak is segítséget nyújtanak. Ilyen többek között a Szívbarát Gyermekalapítvány, amelynek kiemelt célja a csecsemő és gyermekkori szívbetegségek időbeni felismerése, megelőzése és gyógyítása, de adományban részesülnek olyan alapítványok is, amelyek hátrányos helyzetű emberek gyógyulásában, illetve súlyosan beteg gyerekeket nevelő családoknak nyújtanak támogatást. A takarékok mind országosan, mind helyi szinten részt vállalnak abban, hogy egy nagyvállalat részeként a rászoruló emberek személyes sorsát jobbá tegyék.
„A takarékszövetkezetek társadalmi szerepvállalása tükrözi a TakarékPont hálózat azon elvét, hogy a helyi közösségek igényeit figyelembe véve, valamint az embereket megismerve lehetünk képesek arra, hogy valódi segítséget nyújtsunk számukra, legyen szó akár a pénzügyeikről, akár a közösséget érintő társadalmi felelősségvállalásról” – mondta Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. vezérigazgató-helyettese.
 

*A 2013-ban készült, 2012-es adatokat rögzítő felmérésben 17 takarékszövetkezet vett részt: Bak és Vidéke Takarék, Borsod Takarék, Felsőzsolca Takarék, Fókusz Takarék, Hajdú Takarék, Hungária Takarék, Környe-Bokod Takarék, Mohácsi Takarék, Pátria Takarék, Polgári Takarék, Rakamaz Takarék, Rajkai Takarék, Sajóvölgye Takarék, Savaria Takarék, Somogy Takarék, Szigetvári Takarék, Vasvári Takarék.
 

[2013.10.09.]

A TakarékPont a Nevelőszülők Napján: a TakarékMatrica Program sikeresen startolt

Szeptember elején indult útjára a TakarékMatrica Program, amely a régi takarékbélyegek mintájára segít a gyerekeknek, hogy játékos módon tanulják meg tudatosan kezelni pénzügyeiket. A TakarékPont programjának első hónapja sikeresnek bizonyult, az eredmények azt mutatják, hogy az érdeklődés és a Csemete számla igénylések száma várakozáson felüli. A Program sikerességéhez hozzájárul, hogy országszerte elérhető, hiszen jelenleg 24 takarék 457 kirendeltséggel várja azokat a szülőket és gyermekeket, akik Csemete számlát szeretnének igényelni.

Tovább >>
image

Legutóbb 2013. október 6-án, a Fővárosi Állat- és Növénykertben megrendezett Nevelőszülők Napján találkozhattak az érdeklődök a TakarékMatrica Programmal. A TakarékPont 2013-ban fogadta örökbe a Tücsök névre hallgató nőstény nílusi vízilovat, aki idén ünnepelte 40. születésnapját. A budapesti Állatkert hagyományteremtő módon, több mint 20 évvel ezelőtt indította be örökbefogadási programját. Immár több ezren tagjai a nevelőszülői közösségnek, amely révén olyan különleges esemény részesei is lehetnek, mint az Állatkerti Nevelőszülők Találkozója, ahol például az örökbefogadott állat gondozójával beszélgethetnek a kedvencükről. „Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy Budapestnek olyan Állatkertje van, amelyet nem csak itthon, hanem nemzetközileg is számon tartanak. Fennállásának 147 esztendeje alatt soha ilyen értékű, ilyen gazdag állatállománnyal és ennyi értékes szaporulattal nem bírt: jelenleg 1067 féle állat van, ezzel a számmal pedig a világon kevés állatkert rendelkezik” - mondta prof. Dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója.

Tücsök révén a TakarékPontnak is lehetősége nyílt a Nevelőszülők Napján részt venni. Ezen a játékos napon a családok egy hat lépcsős Állomásjátékon vehettek részt, ezek közül az egyik állomás a víziló medence mellett található TakarékPont stand volt. Egy rövid kvíz kitöltésével a gyerekek megismerhették a Program lényegét, és a helyesen válaszolók egy csomag ajándék matricát kaptak.

A TakarékMatrica albumban a gyerekek 40 féle, az Állatkertben megtalálható állat matricáit gyűjthetik össze. A Program sikerességét mutatja, hogy mind a gyerekek, mind a szülők visszajelzése pozitív a témával kapcsolatban:
„Szeretik a gyerekeim, szívesebben tartják így a pénzüket, mert nem hagyják el, ráadásul élvezik is, hogy gyűjtögethetik az állatokat” – mondta egy 34 éves budapesti anyuka. Egy 44 éves budapesti apuka pedig így nyilatkozott a Programról: „A fiam minden héten kap egy kevés zsebpénzt, amiből most már mindig egy-egy matrica csomagra tesz félre. Szinte észre sem veszi és spórol, ezért nagyon jó ötletnek tartom.”

„A TakarékPont egyik fő törekvése az, hogy a szülőket segítse gyermekeik pénzügyi tudatosságra nevelésében. E gondolat mentén jött létre a TakarékMatrica Program, amely egy valós, már meglévő költést konvertál át megtakarítássá, hiszen minden olyan háztartásban, ahol gyerekek vannak, a matricagyűjtés egy olyan kiadás, amely havonta akár több ezer forint is lehet. Ezt a pénzt a családok ezzel a megoldással félretehetik a Csemete számlára” – nyilatkozta Kőhalmi Ferenc, a TakarékBank Zrt. marketing osztályvezetője.
 

[2013.10.01.]

A középvállalkozói körben a legkeresettebb a faktoring szolgáltatás - Gyorsan nő a TakarékFaktorház forgalma

A középvállalkozói körben nőtt leginkább a TakarékFaktorház vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az előző évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából. A mikro vállalkozásokra szabott új „dobozos” faktor ajánlattól ugyanakkor azt várja a társaság, hogy egyszerűsített igénybevételi lehetőség miatt, a 2,5 százalékos kamatozású, kedvezményes hitelprogram mellett is keresett lesz.

Tovább >>

Leginkább a 300-800 millió forint árbevételű, középvállalkozói rétegbe sorolható társaságok körében nőtt meg a kereslet a TakarékFaktorház alternatív, rövid lejáratú finanszírozásként kínált szolgáltatása iránt. A TakarékBank 100 százalékos tulajdonában lévő faktorcég forgalma az idei első félévben lényegesen meghaladta a korábbi évekét, az év végére pedig – várakozása szerint – az éves tervet mintegy negyedével felülmúlva - közel 40 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint egy évvel korábban.
 

A vevőkövetelések faktorcégeknek történő eladásán alapuló finanszírozási forma egyike a leghatékonyabb likviditásmenedzselési megoldásnak a kis- és középvállalkozások számára. A TakarékFaktorháznál a dinamikusan növekvő forgalomból az ipari és mezőgazdasági vállalkozásokra jutó részarány mutat egyértelmű növekedést.
 

„A takarékszövetkezetek ügyfelei között jelentős számú mezőgazdasági vállalkozások körében is keresett például a Faktorház speciális, az uniós támogatások előfinanszírozására alkalmas faktoring ajánlata” – emelte ki Szabó Levente a TakarékBank vezérigazgatója, a TakarékFaktorház elnöke, aki szerint a kedvezményes jegybanki hitelprogram mellett jól elfér a faktoring, amely adott esetben gyorsan és rugalmasan reagál az ügyfél különleges igényeire is, így kiegészítő finanszírozási lehetőséget kínál a likviditás biztosítására.
 

A Bank és a takarékszövetkezetek együttes ügyfélszerző munkájának eredményeképpen nőtt az elmúlt hónapokban a faktorálásba bevont ügyfelek száma. Az ügyfélszám további emelkedéséhez vezethet a Faktorház kifejezetten mikrovállalkozások számára kifejlesztett „dobozos” szolgáltatás, amely egyszerűen igénybe vehető, gyors finanszírozást biztosít a megcélzott vállalkozások számára.
A TakarékFaktorház faktoring szolgáltatását alkalmazó vállalkozások szektor szerinti megoszlása egyenletes, egyetlen ágazat sem került tiltott kategóriába.
 

„A TakarékFaktorház – a portfólió szórtságának megtartása mellett – tervezi megháromszorozni forgalmát a következő 5 éven belül, amire lehetőséget ad, hogy az igen sokszínű partneri körrel rendelkező szövetkezeti hitelintézetek az integrációs együttműködés megújulásával a jövőben sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudják igénybe venni a TakarékBank és kapcsolt vállalkozásainak szolgáltatásait” - mondta Szabó Levente.
 

[2013.09.02.]

A fiatalok megtakarítási hajlandósága időtálló érték

A mai naptól TakarékMatrica néven indul újra az egykori takarékbélyeg. Már az alsó tagozatosok közül is sokan rendszeresen kapnak zsebpénzt, amely gyűjtögetésre ösztönzi őket. Egy átlagos kisiskolás pedig akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek, derült ki a TakarékPont kutatásából . A fiatalokra jellemző megtakarítási hajlandóság erősítésére ezért a Hálózat szeptembertől – korszerű formában - TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget.

Tovább >>

A 6-14 évesek megtakarítási hajlandóságát igazolta a TakarékPont hálózat legutóbbi kutatása, valamint Marián Béla szociológus elemzése is. Eszerint a vizsgált korosztály már havi 1-2 ezer forintot is félre tud tenni a szülők, nagyszülők támogatása révén. A megtakarítási hajlamot minél korábban érdemes erősíteni, hogy időtálló értékké váljon. A felmérések szerint azonban a szülők többsége maga is segítségre szorul abban, hogy hatékonyan támogathassa gyermekei pénzügyi szocializációját. „A tét nem kicsi, azok a fiatalok, akik kapnak ilyen támogatást a családban később is jobban kontroll alatt tartják kiadásaikat és a pénzköltéssel szemben a megtakarítást preferálják.”- hangsúlyozta Marián Béla szociológus.

„A zsebpénzt a szülők többsége arra használná, hogy megtanítsa gyermekét a pénz helyes és tudatos használatára, amely általában a minél hosszabb ideig tartó gyűjtögetést jelenti – emelte ki a TakarékPont hálózat felmérése alapján Brezina Szabolcs, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese.

Hiánypótló megoldás lehet a TakarékPont által kitalált megtakarítási program, a TakarékMatrica Program. A Hálózat felmérése során megkérdezett szülők közül sokan párosították a gyűjtögetést a nosztalgiával idézett takarékbélyeggel, amelynek kedvező hatását ma is egyértelműnek gondolják, sőt tudatos pénzügyi nevelési eszközt látnak benne. „Kiderült, a megkérdezett szülők 61 százaléka örülne annak, ha újraindulna a takarékbélyegek értékesítése. – idézte a banki felmérés eredményét Brezina Szabolcs.

A TakarékMatrica Program melletti szimpátia legfőbb érve az volt, hogy így legalább részben megmaradna a ma nagy népszerűségnek örvendő, albumban gyűjthető matrica- és képkollekciókra költött summa, amely megtakarítássá alakítható a termék révén.

Az albumban - 3500 gyerek megkérdezésével végzett felmérés nyomán - az állatvilágot bemutató népszerű tematika feldolgozásán keresztül bővíthetik a gyerekek az élővilággal és a megtakarítással kapcsolatos ismereteiket. Érdekessége még a korosztály fogyasztási szokásainak, hogy a megkérdezett gyerekek 81%-a állítása szerint a válaszadás pillanatában is éppen gyűjtött valamilyen matricát, képet, kártyát, stb.

Az TakarékMatrica szeptember 1-jétől hozzáférhető országszerte, kizárólag a TakarékPont fiókokban. A „megtakarító” matricára a felmérés eredménye szerint havi pár száz forinttól akár havi 2 ezer forintot is költhetnek majd a kisiskolások.
 

[2013.08.14.]

Havi 4 ezer forinttal gazdálkodnak mai a 8-14 év közötti gyerekek

A diákok legfontosabb pénzforrása a zsebpénz, az ajándékba kapott pénz és a munkából származó bevétel. Ezekből a forrásokból közel évi 32 milliárd forint összeggel gazdálkodik az általános iskolás korosztály, derül ki a TakarékPont hálózat kutatásaiból, valamint Marián Béla szociológus elemzéséből. Azonban míg ennek az összegnek az elköltésére leginkább a szülői támogatás van hatással, a kutatásból az is kiderült, hogy a szülők többsége maga is segítségre szorul abban, hogyan tudják a legtudatosabban segíteni gyermekeik pénzügyi szocializációját.

Tovább >>

Egy 2008-a felmérés kimutatta, hogy a 8-14 évesek havonta átlagosan 3300 forintot kapnak. Hasonlóan a zsebpénzből gazdálkodók arányához, nőtt azok száma is, akik a házimunkáért pénzt kapnak, valamint egyre többen vállalnak serdülőkorukban munkát. Így biztosan állítható, hogy ma Magyarországon a 8-14 éves korcsoport egészét tekintve havi 4.000 forint körüli átlag zsebpénzt kapnak ma a gyerekek, amiből kb. havi 1-2 ezer forintot tudnak és akarnak megtakarítani, vezeti le Marián Béla szociológus.
A kutató elemzéséből az is kiderül, hogy a szülői viselkedésminta valamint a támogatás – például a kiadások és bevételek nyilvántartásának vezetésére nevelés, a megtakarításra való ösztönzés – befolyással van a fiatalok gazdasági orientációjára. Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, inkább preferálják a gyűjtögetést a pénzköltéssel szemben, jövőorientáltak, tudatosabbak, és több a megtakarításuk. Az általános iskolások pénzköltési szokásait befolyásolja, hogy a szülők, nagyszülők nem csak adják a zsebpénzt, hanem sok esetben kontrolálják is annak felhasználását. A kutatások azt bizonyítják, hogy ennek az ellenőrző szerepnek nagyobb súlya van a pénzügyi szocializációban, mint magának a zsebpénznek.
„Kutatásaink igazolják, hogy a fiatalok gazdasági tapasztalatainak kialakulásában a szülők zsebpénzről alkotott elképzelése fontos szerepet játszik, és ezen elvek alkalmazása a nevelési gyakorlatban szorosan korrelál a gyerekek pénzköltési szokásaival. Éppen ezért fontos, hogy milyen mintát adnak a felnőttek a gyerekek számára.” – mondta Brezina Szabolcs a TakarékBank ügyvezető igazgatója.
„Mi magyarok sokszor hozunk rossz pénzügyi döntéseket, amelynek nem csak mi látjuk kárát, hanem a gazdaság egészére is kedvezőtlen hatást t gyakorol, a hazai pénzügyi kultúra elmarad a fejlett országokétól. Túlságosan sok készpénzt használunk, túl kevés a rendszeresen megtakarító háztartás, és a megtakarítók távolról sem optimálisan választanak a pénzpiaci lehetőségek közül.” – fűzte hozzá Marián Béla.
Az elmúlt 10 év adatait nézve a magyar háztartások bruttó megtakarítási rátája 10 százalék körüli szinten mozgott. A legalacsonyabb érték 8,1 százalék, míg a legmagasabb 12,2 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy a háztartások rendelkezésére álló éves jövedelmük mindössze tizedét fordíthatják gyarapodásra és megtakarításokra a fogyasztási kiadások után. Ám ennek az összegnek pedig csak a töredékéből lesz valamilyen pénzintézeti megtakarítás.
A mai fiatalok és gyerekek megtakarítási motivációi élethelyzetenként és korosztályonként változóak.
A serdülőkorúak és az egyetemisták a takarékoskodást alapvető eszköznek tartják ahhoz, hogy megvalósíthassák céljaikat. A TakarékPont saját kutatásaiból kiderült, hogy a 14-30 év közötti korosztály 84 százalékának van megtakarítása, miután rendszeresen félretesz jövedelméből valamekkora összeget. Továbbá egy-egy jól meghatározott cél érdekében kétharmaduk akár fél évig vagy annál tovább is hajlandó lenne gyűjtögetni. Megtakarítási célok között említették a képzési kiadásokat, a nyelvvizsga-költségeket és a jogosítvány megszerzését.
A gyerekek és a fiatalok elsősorban közvetlen fogyasztási célok érdekében hajlandóak takarékoskodni, például valamilyen értékesebb műszaki cikk megvásárlása érdekében, vagy egy utazásra, nyaralásra, esetleg fesztiválozásra.
„A 8-10 évesek többsége már rendszeresen kap zsebpénzt, rájuk lehet a legnagyobb hatással bármilyen pénzügyi edukáció. Ráadásul az ő szüleik igénylik a legtöbb segítséget gyerekeik pénzügyi szocializációjához. A 10-14 éves kiskamaszok többségének pénzügyekkel kapcsolatos érdeklődése a felnőtt világ felé fordul. Ők már bankkártyát és saját számlát szeretnének, amit sok esetben meg is kapnak a szüleiktől” – összegezte megállapításait Marián Béla szociológus.

[2013.05.23.]

Ötéves a TakarékPont hálózat

Idén májusban ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját a TakarékPont hálózat, amely dinamikus fejlődésével és ügyfélbarát megoldásaival rövid időn belül országosan elérhetővé vált mind a lakossági, mind a KKV ügyfelek számára.

Tovább >>
image

Korábban a takarékszövetkezeti szektor gyenge pontja volt, hogy a takarékszövetkezetek közötti együttműködés nem volt elég szoros, és nem rendelkeztek egységes, a konkurenciától jól megkülönböztethető arculattal. 2008 májusában a Takarékszövetkezetek központi bankja, a TakarékBank égisze alatt került bevezetésre a TakarékPont modell, kezdetben 15 takarékszövetkezet együttműködésével. A Hálózat a takarékszövetkezetek és a TakarékBank együttműködésének olyan megújult, minden eddiginél szorosabb formája, amelynek résztvevői egységes lakossági- és KKV termékeket és szolgáltatásokat kínálnak azonos márkanév, valamint logó alatt. Az új szerveződés előnyei hamar megmutatkoztak, és ma már országszerte 24 Hitelintézet 455 fiókja tartozik a hálózathoz.

„Az elmúlt öt év eredményei bizonyították, hogy a piacképes termékek és a szakértelem mellett a Takarékok ereje ügyfélközpontúságukban, és a helyi lakosság igényeinek ismeretében rejlik, hiszen köztük élnek, velük együtt telnek a mindennapjaik. Így válhatott a TakarékPont a vidék hitelintézeti hálózatává, amely megbízható, naprakész megoldást kínál ügyfelei és a hozzá forduló érdeklődők részére egyaránt, legyen szó magánszemélyek pénzügyeiről vagy KKV-k finanszírozásáról” – nyilatkozta Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. ügyvezető igazgatója.

Mérföldkövek a TakarékPont elmúlt öt évében
A közös termékkör kialakítását az első fázisban az alapvető banki konstrukciók, szolgáltatások motiválták. Majd 2010-ben Magyarországon elsőként jelent meg a TakarékPontokban az érintésmentes fizetési megoldások leginnovatívabb eszköze, a MasterCard® PayPass™ karóra, amely az ügyfelek részére egyedülálló fizetőeszközt biztosított. Az év második felében bevezetésre került a TakarékPont honlap-rendszere. A portál egységes online arculatot és termékközpontú kommunikációt biztosít a TakarékPont márkanévhez tartozó Takarékok számára.
2010 az egyik meghatározó éve volt a hálózat működésének, ebben az évben bővült 23 tagra a TakarékPont.
2011-ben a Hálózathoz tartozó Takarékok piacra léptek - ismét az elsők között - a MasterCard® PayPass™ TaPassz-szal, egy sokoldalúan használható mini bankkártyával, ami szintén a kis értékű fizetés megkönnyítésére szolgál érintésmentes technológiájával.

Az online terület másik jelentős fejlesztése a közösségi média kommunikációhoz történő csatlakozás volt. A TakarékPont több mint negyven ezres rajongói bázisával a szektor második legnagyobb rajongói oldalának birtokosává vált.

A társadalmi szerepvállalás is kiemelt fontosságú volt az elmúlt öt évben. 2010-ben például a májusi esőzések következtében kialakult árvizek károsultjainak megsegítésére az intézményi támogatáson felül a Hálózat tagjai gyűjtést rendeztek a TakarékPont fiókokban, 2011-ben pedig a TakarékPont főtámogatója volt az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakájának, valamint az ezzel párhuzamosan futó Tejesdoboz Akciónak. A témában sikeres rajzpályázatot is hirdettek, amelyhez egyéb aktivitások kapcsolódtak.

További tervek és terjeszkedés
A TakarékPont mára egyfajta minőségi védjeggyé vált, ezért a csatlakozni kívánó Takarékok számára alapkövetelmény a hosszabb távon is stabil, és megfelelő színvonalú működés. Emiatt minden résztvevőnek meg kell felelnie egy központilag meghatározott normarendszernek és egységes termékportfólióval kell rendelkeznie.

A termékpaletta folyamatos bővítése mellett jelenleg is fontos stratégiai projektek zajlanak a TakarékPonton belül, amelyek a tervek szerint, további bővülést eredményeznek a közeljövőben. A cél az, hogy a Hálózat tagjai folyamatosan érezzék a támogatást, amely évtizedekre biztosíthatja számukra versenyelőnyüket helyi szinten a kereskedelmi bankok mellett, valamint folyamatosan képesek legyenek a fejlődésre.

[2013.04.23.]

Tablóverseny Extra! – Közös élmény a TakarékPonttól

Április 8-án elindult a TakarékPont által támogatott 2013-as tablóverseny, melyhez április 23-tól a Hálózat saját közösségi oldala is csatlakozik a Tablóverseny Extra! elnevezésű játékával.

Tovább >>

A legnépszerűbb közösségi portálon futó Tablóverseny évek óta töretlen népszerűségnek örvend a végzős középiskolások körében. Idén már második alkalommal a TakarékPont Hálózat lett az esemény támogatója. A játék mechanizmusa egyszerű, az osztályoknak lehetőségük van tablóképük feltöltésére, melyekre szavazni lehet. A verseny végén a legtöbb szavazatot kapó osztály nyeri meg a fődíjat, mely a TakarékPont támogatásával rendezett osztály bankett, valamint egy hónapra felkerül a nyertes osztály tablója egy óriásplakátra saját településükön. Mindezek mellé a Hálózat az osztály minden tanulója számára egy tetszőleges számlacsomag megnyitásának lehetőségét ajánlja fel, melyhez díjmentesen egy MasterCard® PayPass™ karórát kapnak a diákok.

„A Tablóversennyel és a Tablóverseny Extra! játékkal szeretnénk a TakarékPontot közelebb hozni a fiatalokhoz, az ő csatornájukon, az őket foglalkoztató témában. Bízunk benne, hogy a játék végén a nyertes osztály emlékezetes élménnyel gazdagodik majd” – mondta Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. ügyvezető igazgatója.

Április 23-tól a TakarékPont közösségi oldalán ehhez kapcsolódóan indul el a Tablóverseny Extra! A játék nyertes osztálya egy utolsó közös, felejthetetlen élményben részesül: egy zártkörű mozizáson vehet részt, ahol saját négy, hat vagy nyolc évük közös pillanatait eleveníthetik fel. A játékhoz a TakarékPont közösségi oldalán keresztül csatlakozhatnak az osztályok A jelentkezők megírhatják legkedvesebb közös történetüket, illetve fotót is mellékelhetnek az osztályról. A játék június 3-ig tart, ekkor a TakarékPont zsűrije választja ki a nyertes osztályt.

További információ:
http://www.facebook.com/TakarekPont/app_136357606549280
 

[2013.04.18.]

A vállalati hitelállomány több mint felét a KKV szektor veszi fel

A TakarékPont legfrissebb, a KKV szektor pénzügyi helyzetét, illetve kilátásait bemutató elemzése rámutat arra, hogy a KKV hitelek 2012 végén az összes vállalati hitelállomány 56,2 százalékát tették ki.

Tovább >>

A KKV hitelállomány több mint fele a mikro- és kisvállalkozásokhoz kerül. A mikro- és kisvállalkozások körében még a forinthitelek alkotják a többséget (53%), ugyanakkor a közepes vállalkozások tekintetében az arányuk már kétötöd alatti (38,6%). Ezzel szemben a nagyvállalatoknál túlnyomó a devizahitelek részesedése, ami 2012 végén csaknem elérte a 74%-ot.

A kis- és közepes vállalkozások banki hitelezéssel kapcsolatos problémái jellemzően a tőkehiányból, a nagyfokú piaci függésből, a vállalkozási/pénzügyi/jogi ismeretek hiányából, valamint az adminisztratív ügyintézés nagyfokú terhéből adódnak.

A TakarékPont a KKV hitelezés nehézségeinek ismeretében alakította ki széles körű KKV hitelkínálatát, mellyel szeretné segíteni a hazai vállalkozásokat külső pénzügyi erőforrás bevonásában, ezzel hozzájárulva azok sikeréhez.

„A hitelkérelmek banki elutasítása Magyarországon 26%-os volt 2011-ben a kis- és közepes vállalkozások körében, melyhez jelentősen hozzájárult az, hogy az ügyfelek nem kapták meg minden esetben a részükre rendelkezésre álló hitelkonstrukciókról az őket érintő információkat. Most tavasszal induló kampányunkkal kifejezetten a KKV-k figyelmét szeretnénk felhívni hiteltermékeinkre, melyek rugalmas és gyors megoldást kínálnak mind a beruházások, mind a likviditási problémák kezelésére” – mondta Brezina Szabolcs a Takarékbank Zrt. ügyvezető igazgatója.

Agrárhitelek
A TakarékPont, a vidék bankjaként, különösen fontosnak tekinti a mezőgazdasági szektorban működő hazai kis-és közepes vállalatok hitelekkel történő támogatását, melyek tevékenységük fejlesztésére szolgálnak. A hazai agrárszektori hitelezésben eltöltött több évtizedes tapasztalat, és a hazai gazdák igényeinek ismerete alapján kialakított hiteltermék portfólió több elemből áll.

A Gazdahitel-Gazdakártya a forgóeszköz és beruházás finanszírozására igényelhető hiteltermék, amely könnyen elérhető finanszírozási lehetőséget biztosít a működésük, gazdálkodásuk megújításán fáradozó KKV-k számára. Kamatozása kedvező, a készfizető kezesség díja támogatott.

A likviditási problémákkal küzdő cégek számára az Agrár Széchenyi Kártyával kívánunk segíteni, mely a hitelkérelmek gyors befogadásának és bírálatának köszönhetően rugalmas megoldást kínál átmeneti pénzügyi problémák esetén. A termék azért is vonzó, mert kamata és kezességi díja egyaránt támogatott.

Az MFB Agrár Forgóeszköz jellegű hitelprogramjainak célja a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, a jó minőségű termékek előállításához forrás biztosítása.

Az MFB Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramja a mezőgazdaság versenyképességét, a piacok megőrzését, az innovációt, a jó minőségű termékek előállítását, az energia és költségtakarékos módszerek alkalmazását, a környezetvédelmet elősegítő beruházásokhoz kedvezményes forrás nyújtását biztosítja. Új elem az intézményi kezességvállalással biztosított termőföld vásárlás finanszírozása.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram kedvezményes kamatozású forgóeszköz hitelt biztosít az elemi és katasztrófa kárt szenvedett agrárvállalkozások folyamatos termelésének fenntartásához.

A TakarékPont rugalmas partner a KKV hitelekben

A TakarékPont az agrárszektoron kívül működő vállalatok igényeit figyelembe véve hozta létre a TakarékHitelt, mely a gyors hitelbírálatnak köszönhetően azonnali megoldás lehet a likviditási problémák kezelésére. A szintén gyors elbírálású TakarékHitel Pluszt a közeljövőben beruházást tervező KKV-k számára fejlesztették ki forgóeszköz finanszírozásra vagy tárgyi eszköz beszerzésre.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program lebonyolításának célja a magyar gazdaság versenyképességének fejlődését szolgáló, infrastruktúra- és technológiafejlesztést előidéző fejlesztések támogatása, az ezekhez kapcsolódó beruházásokhoz kedvezményes kamatozású hitel és lízing nyújtása.

A 2013. február 7-én aláírt, az MFB és a TakarékPont Hálózat 23 takarékszövetkezete közti új együttműködési formát rögzítő szerződés azt eredményezi, hogy országszerte 445 takarékszövetkezeti fiókban egyazon eljárásrend szerint lehet hozzájutni az MFB Kisvállalkozói Hitelhez. Olyan vállalkozások igényelhetik, amelyek foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A hitel felhasználható ingatlan vásárlására, építésére, átalakítására, használt vagy új gépek beszerzésére, szoftvervásárlásra.

[2013.04.09.]

Újabb megyében terjeszkedik a TakarékPont Hálózat

Az ország legnagyobb fiókhálózatát működtető TakarékPonthoz csatlakozott a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet április 1-jén. Ezzel a szövetkezeti tagok száma 24-re, a fiókoké 455-re emelkedett a Hálózatban.

Tovább >>

A csatlakozás célja, hogy a TakarékPont az ügyfelek számára földrajzilag még kiterjedtebb szolgáltatást nyújtson, mivel a Hálózat korábban Békés megyében nem rendelkezett fiókkal. Az áprilisi csatlakozást követően már ebben a megyében is 12 TakarékPont fiók áll az ügyfelek rendelkezésére. A teljes arculatváltás és termékportfólió átvétel június 1-jére fejeződik be a Gádoros Takaréknál. A TakarékPont Hálózat termékei tovább színesítik a Gádoros Takarék termékkínálatát, ezáltal pedig Békés megyében is elérhetőek lesznek a TakarékPont Hálózat termékei és szolgáltatásai a lakosság és a vállalati szféra számára. Az ügyfelek június 1-jét követően – a TakarékPont kínálatának köszönhetően – a Gádoros Takaréknál is a legújabb pénzügyi szolgáltatások közül választhatnak, ahol a legfiatalabb számlanyitóktól kezdve az idősebb korosztályig mindenkinek személyre szabott, versenyképes megoldásokat kínálnak. A Hálózat automatáinak száma jelenleg közel 1000 db, amelyet június 1-jét követően a Gádoros Takarék takarékpontos ügyfelei is a TakarékPontnál meghirdetett kondíciókkal vehetnek igénybe, s ezen felül a TakarékPonton keresztül hozzájuthatnak a legmodernebb, Mastercard® PayPass™ készpénz kímélő fizetési eszközökhöz is.
„A Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet az elmúlt évek során jelentős fejlődésen ment keresztül. A TakarékPont tagjaként bízunk abban, hogy Takarékszövetkezetünk sikereit könnyebben tudjuk kommunikálni leendő ügyfeleink körében azáltal, hogy az ország egyik legnagyobb hitelintézeti hálózatának tagjává váltunk” – nyilatkozta Zsibrita Lászlóné, a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezető asszonya.
A Takarékszövetkezet az elmúlt 53 éves működése során is a Hálózat értékeit képviselte azáltal, hogy mindig ragaszkodott a kiszámítható, korrekt ügyfélkapcsolatokhoz. Ezt az üzletpolitikát siker koronázta, hiszen évről évre egyre több ügyféllel rendelkezik, akikkel a bizalmas viszonyt sikerült megőrizni.

„Külön öröm számunkra, hogy egyre több Takarékszövetkezet látja meg a lehetőséget a TakarékPont Hálózat működésében és döntenek úgy, hogy csatlakoznak az Integrációhoz. A folyamatos bővülés és a jó kapcsolat kiépítése a helyi lakossággal kiemelten fontos számunkra” - mondta Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. ügyvezető igazgatója a csatlakozás kapcsán.

[2013.03.21.]

Szilágyi Áron a TakarékPont pénzügyi edukációs programjának nagykövete

Szilágyi Áron, a Vasas Sport Club 23 éves olimpiai aranyérmes versenyzője, idén márciustól a TakarékPont Hálózat pénzügyi edukációs tematikájának nagyköveteként a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítésében és a vállalatcsoport társadalmi felelősségvállalási programjának elősegítésében lát el feladatokat.

Tovább >>
image

A Vasas Sport Club kiváló vívójának pályafutása 2006-ban kezdődött, amikor a poznani Junior Európa-bajnokságon aranyérmes lett. A következő öt évben sorra nyerte az érmeket az európai- és világversenyeken, míg 2012-ben a londoni olimpiai játékokon a magyarok közül elsőként állhatott fel a dobogó legfelső fokára. „Akárcsak a sportban, a pénzügyi döntésekben is rendkívül fontos a tudatosság és a hosszú távú gondolkodás. Ezért tartom fontosnak a fiatalok pénzügyi ismereteinek bővítését, amelyhez a TakarékPont Hálózattal együttműködve szeretnék hozzájárulni” - mondta Szilágyi Áron.

A TakarékPont Hálózat mindig is fontosnak tartotta a sporttevékenységek támogatását. A Vasas Sport Clubbal való együttműködésük sem új keletű, mivel a korábbi években már támogatták a Vasas Kosárlabda Szakosztály női szakágának utánpótlását, valamint a pasaréti tenisz utánpótlást is.

A sport mellett a fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelése is jelentős szerepet játszik a TakarékPont Hálózat törekvéseiben. Az idei évben ennek egyik eleme a sportolóval való együttműködés, mely lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok egy olyan nagyköveten keresztül jussanak értékes információkhoz, aki eredményei miatt példaértékű lehet számukra. Áron a 2012-es olimpián nyújtott teljesítményével élményt és lendületet adott nemcsak a magyar delegációnak, hanem a sport rajongóinak is. A TakarékPont a pénzügyi edukációs programjában éppen ezt a dinamikát szeretné kamatoztatni.

„A Vasas Sport Club és Áron támogatása egyben a magyar sport támogatását is jelenti számunkra. A fiatal vívó kitartása, eredményessége, rátermettsége, illetve érettsége révén méltó példakép lehet a felnövekvő generáció számára. Ezek az értékek nemcsak a sportban, a mindennapi életben is jelentőséggel bírnak. Fontos, hogy a hétköznapokban minél több Áron cseperedjen a gyermekek közül, akik megvívják a maguk mérkőzéseit a páston és az élet minden területén” – nyilatkozta Brezina Szabolcs, a TakarékBank Zrt. ügyvezető igazgatója.


E honlap megfelelő működéséhez „sütiknek” nevezett adatfájlokat (angolul: cookie) helyezünk el a számítógépén, ahogy azt más, majdnem minden honlappal rendelkező cég is teszi. További információk...